In het Nederlands Westeindeweb.nl
In English

Maten

Omdat het Nederlandse meetsysteem nogal verschilt van het Amerikaanse meetsysteem, kun je hier de meest gangbare maten omrekenen: temperatuur, gewicht, inhoud, lengte en geld. Ook de logica tussen de verschillende maten in Amerika wordt hier uitgelegd, omdat die voor Nederlanders nogal onlogisch is.

Temperatuur

In Amerika werken ze in graden Fahrenheit. Dat is natuurlijk even wennen, zeker als je het onderling hebt over hoe warm of koud het buiten is. 0 °F is niet hetzelfde als 0 °C, dus dat is even oppassen. 0 °F is gedefinieerd als de temperatuur waarbij 1 deel ijs, 1 deel water en 1 deel zout een stabiel evenwicht hebben. 100 °F is gedefinieerd als ongeveer de lichaamstemperatuur. Hier in Connecticut is het best een logische schaal, omdat het buiten over het algemeen altijd tussen de 0 °F en 100 °F is.

Om de oven in te stellen kun je als vuistregel omrekenen door te vermenigvuldigen met 2.

Temperatuur omreken tabel
°C
°F

Gewicht

De gewichten heb ik in het begin erg aan moeten wennen. Het meest worden de pound en de ounce gebruikt. Een pound kort je af als lb (wat een logica) en komt ongeveer overeen met een pond (halve kilo), maar is toch net iets minder. Een ounce is zeker geen ons, maar een zestiende deel van een pound. Drieëneenhalve ounce is dus een ons.

Verder hebben ze nog stones, dat is 14 pound, maar gelukkig wordt daar bijna niet mee gerekend.

Gewichts omreken tabel
kg
gram
oz
lb

Lengte

Ook de lengte is lekker logisch. Om te beginnen hebben ze hier inches, da's ongeveer 2,5 centimeter. Daarvan gaan er 12 in een foot, en 3 foot is dan 1 yard. Grotere afstanden worden uitgedrukt in miles: 1 mile is 1760 yard, oftewel 1,6 kilometer.

Lengte omreken tabel
meter
cm
inch
foot
yard
Afstands omreken tabel
km
miles

Inhoud

Nog meer wazige maten als het om inhoud gaat. De gallon is nog wel te begrijpen, maar daarna wordt het met fluid ounces wel wazig. Verpakkingen van melk, appelsap en jus d'orange komen hier ook in 1 gallon verpakkingen. Voor het gemak heb ik de cup (=8 floz), de pint (=16 floz), de tablespoon en de teaspoon weggelaten, maar dit zijn ook officiele maten.

Inhoud omreken tabel
liter
ml
floz
quart
gallon

Geld

Van euro's naar dollars is nog redelijk makkelijk. Dat is eigenlijk 1.09 keer de euro, maar voor het gemak beschouw ik ze hetzelfde. Alleen bij grote uitgaven moet je dan iets preciezer uit rekenen.

$ = €

Combinaties

Het omrekenen van de maten hierboven is nog net te doen, maar helemaal leuk wordt het als je combinaties ervan gaat maken. Dan haak je toch snel af. Het benzineverbruik wordt hier bijvoorbeeld uitgedrukt in miles per gallon, en de benzineprijs is natuurlijk dollars per gallon. Gelukkig staan benzineprijzen hier in geen verhouding met Nederland, dus omrekenen heeft hier totaal geen zin.